Home » Blog » Sherry Terkl: “Ik ben niet tegen technologie, ik ben voor een gesprek”

Sherry Terkl: “Ik ben niet tegen technologie, ik ben voor een gesprek”

In het tijdperk van sociale netwerken hebben we geleerd om contacten te leggen, maar het lijkt erop dat we begonnen te vergeten hoe we met elkaar moesten praten. Mening van sociaal psycholoog Sherry Terkl.

De afgelopen 30 jaar heeft Sherry Turkle sociale psychologie gegeven aan het Massachusetts Technological Institute (MIT) en bestudeert de

invloed van digitale technologieën op het gedrag van mensen. In haar boeken 1 schrijft ze over de verleidingen van “vriendschap met de machine”, de ontwikkeling van sociale netwerken en virtuele realiteiten, hun invloed op onze cultuur en leven. Het roept op tot de schadelijke gevolgen die mensen nooit ver gaan van e -mail of mobiele telefoon met berichten, van Twitter of Facebook (een extremistische organisatie die in Rusland is verbannen). Naar haar mening beïnvloedt dit het gezinsleven, onderwijs, romantische relaties en creëert een echte dreiging van eenzaamheid. Sherry Terkl spreekt van enthousiasme voor het leven op het scherm ten nadele van het leven in de echte wereld, wat aantoont dat we tegenwoordig niet volledig bij een van deze werelden behoren. En biedt een tegengif – om meer met elkaar te praten. Verklaringen van de auteur.

“Ik schrijf al heel lang over deze problemen. Nu nog minder. In het begin leek het mij dat mensen niet wilden horen waar ik het over heb. Mensen die niet leuk vinden wat er gebeurt, zijn naar mijn mening meer geworden, maar ze weten niet wat ze moeten doen. Hier zijn statistieken: 89% van de volwassen Amerikanen geeft toe dat ze oproepen/berichten hebben beantwoord tijdens de laatste ontmoeting met vrienden, en 82% van hen vond dat na een reactie op de oproep de kwaliteit van het gesprek verslechterde. Ik werd getroffen door het verhaal van een meisje dat riep: ‘Papa! Stop Google! ik wil met je praten!»Ik ben over het algemeen verrast door kinderen die zeggen:“ Ik wil mijn kinderen anders opvoeden dan hoe ze me laten groeien. Ik wil dat iedereen thuis met iedereen praat “. Aangezien kinderen niet veel ervaring hebben met een gesprek aan de eettafel en het gesprek met vrienden zonder iPhone, denk ik dat ze aangeboren weerstand hebben. Na vijf dagen doorgebracht in het kamp waar geen internet was, begonnen de kinderen meer met elkaar te sympathiseren (indicatoren van het niveau van empathie begonnen te groeien). Het lijkt mij dat het vermogen om te praten van nature in ons is vastgelegd. Natuurlijk hebben we ook een verlangen naar nieuwheid en het vermogen om afgeleid te worden. Maar vandaag hebben we een dergelijke omgeving gecreëerd die ons afleidt om af te leiden.

Natuurlijk ga ik de telefoon niet opgeven, het is erg handig. Maar gebruik het niet altijd. Als ik een e -mail of mobiel bericht verzend, voelt de gesprekspartner me niet. Afdrukken en spreken zijn verschillende klassen. Studenten melden steeds meer dat ze geen persoonlijke vergaderingen met mij nodig hebben, correspondentie is genoeg. Als ik vraag waarom, antwoorden ze meestal dat ze de vraag zo goed mogelijk willen formuleren, zodat ik zo nauwkeurig mogelijk kan antwoorden. Ze willen het ideale “ik” om de perfecte “hen” te ontmoeten. Maar wij zijn het niet. Dit is een algoritmische kijk op het leven. Die graag studeert vanwege wat de leraar een ideale vraag kan stellen en het perfecte antwoord kan krijgen? Niemand herinnert zich letterlijk wat zijn favoriete leraren hem vertelden, maar iedereen herinnert zich de toon en de situatie waarin dit werd gezegd.

Ik wil graag de aandacht trekken van antropologen voor dit probleem. We hebben het over het begin van sociale robotisatie, het creëren van machines die zich zouden doen zich zorgen maken over ons, hou van ons. De volgende stap was het creëren van apparaten die ons constant kunnen afleiden. Nu zijn de “apparaten” altijd bij ons en ik wilde onderzoeken hoe het de wereld verandert. Waarschijnlijk zijn deze veranderingen commerciële belangen. En ondanks het feit dat velen dit begrijpen, gelooft de meerderheid dat het de moeite waard is. Ik wil ook deelnemen aan deze veranderingen. Ik ontmoet ingenieurs die in deze branche werken die zeggen dat je geld kunt verdienen en dat je de kans hebt om te ontspannen van je telefoon. We zullen zien hoe mensen zullen leren met elkaar te praten?

Ik heb te maken met de wens om zo vaak naar de telefoon te kijken als bij de klok. Ik kan het niet zomaar aannemen en in de volgende kamer laten. Als ik niet van hem afscheid neemt, zal ik zeker om twee uur ‘s ochtends wakker worden en nadenken over wat ik de berichten moet lezen. Of bereken het nummer van mijn boeken op Amazon. Beginnend om twee uur ‘s ochtends, kan ik plotseling vinden dat het al vier is en na twee uur moet ik opstaan. Het feit is dat we de maatregel niet kennen. De vader baadt bijvoorbeeld een twee -jarige dochter en controleert tegelijkertijd e -mail, en eerder op dat moment speelde hij met het kind. Dit is wat me zorgen maakt.

De gevolgen van niet-conversatie zijn niet vatbaar voor meting. In een interview geven werkende mensen toe dat ze niet wisten hoe ze een gesprek moesten voeren als ze naar hun werk kwamen. Eerst stopte je het kind in de arena en geef je hem een iPad in plaats van met hem te communiceren of hem te lezen, dan gaan de kinderen naar school, waar training voornamelijk door het scherm wordt gegeven, het is de moeite waard om verrast te zijn dat zesde klassers kijken naar de vloer wanneer u met hen probeert te praten en weet niet wat u moet zeggen? Ik zag veel kinderen die huiswerk op de tablet moeten maken, maar ze kunnen zich niet concentreren op de tekst totdat deze is afgedrukt. ik begrijp het. Ik weet hoe ik iets complexs kan lezen op de monitor van het apparaat dat toegang opent tot alle andere sferen van mijn leven. We willen dat kinderen huiswerk maken met behulp van een gadget waaruit ze toegang hebben tot sociale netwerken. Stel je deze innerlijke strijd voor?

Mijn dochter en ik groeiden, er waren speciale zones. Computers en telefoons waren verboden om in de keuken, aan de eettafel of in de auto te verschijnen. Ik denk dat de ruimte van het gezin op deze gebieden is gemaakt. Ik lijkt niet effectief om toe te wijzen aan gesprekken van bepaalde uren in de dagelijkse routine. Natuurlijk is het belangrijk dat ouders ook de regel van speciale zones waarnemen. Het probleem is niet dat onze kinderen graag op het scherm schrijven, dat ze dit niet moeten doen als ze met ons praten. En mijn dochter en ik zijn nog nooit (en dat zullen we niet) op Facebook zijn geweest (een extremistische organisatie verboden in Rusland). We hebben al waar te praten “.

Leave a Reply